top of page

Förbättrade ekonomiska resultat genom tydlig arkitektur


Ekonomiska fördelar med tydlig uppbyggnad

Vilka ekonomiska fördelar kan uppnås genom att ha en väldefinierad verksamhetsmodell, verksamhetsarkitektur och IT-arkitektur? En klar arkitektur skapar ökad medvetenhet bland personalen om deras arbetsinsatser, vilket leder till ömsesidig förståelse och ett gemensamt språk som främjar diskussion om förbättringar. Det är först genom sådana dialoger som förbättringar kan implementeras, och det resulterar i ökad effektivitet och därmed möjligheten att öka företagets vinst.


Sådana fördelar uppstår genom en välstrukturerad uppbyggnad av verksamhetsarkitektur och IT-system. Ditt ROI (Return on Investment) kan bli betydligt högre än du tror när du påbörjar arbetet med att kartlägga företagets verksamhets- och systemarkitektur.


Olika aspekter av arkitektur

Inom arkitektur finns flera områden att beakta, inklusive företagsarkitektur, verksamhetsarkitektur, informationsarkitektur och IT-arkitektur. Det är viktigt att förstå och undvika förväxling mellan dessa områden.


Modeller som TOGAF och Snowman Architecture beskriver hur företagsarkitektur (EA) kan delas in i fyra huvudområden:

  • Verksamhet

  • Information

  • Applikationer

  • Teknologi

Dessa områden är logiskt kopplade och påverkar varandra. Varje område har sin egen specifika arkitektur och kräver separat hantering, men de är beroende av varandra. Tydliggör skillnaderna i ditt arbete för att uppnå överskådlighet.


Verksamhetsarkitektur handlar om att beskriva företagets processer och leveranser, från behov till tjänster eller produkter. Informationsarkitektur fokuserar på strukturerad information som är användbar för både människor och system. Sist men inte minst är applikationsarkitektur och teknikarkitektur, som beskriver system och dess kopplingar.


Ekonomiska fördelar med en tydlig arkitektur

Verksamhets- och IT-arkitekter kan möta utmaningar när det gäller att engagera ledningen i arkitekturarbetet. En avgörande faktor kan vara förmågan att klargöra det praktiska värdet av arkitekturarbete.


Internt fokuserade insatser

Grunden för att engagera ledningen är en klar och lättförståelig arkitektur. Använd modeller som "Snowman Architecture" för att visa förhållandet mellan olika arkitekturlager. Därefter kan du presentera överskådliga kartor över företagets verksamhets- eller systemarkitektur. Visa identificerade förbättringsmöjligheter och förslag från medarbetarna om hur processerna kan förbättras. Framhäv de ekonomiska fördelar som kan uppnås om dessa åtgärder genomförs.

Om det är svårt att engagera ledningen initialt kan det vara fördelaktigt att börja med att involvera personalen. Identificera frustrerade medarbetare som ser potential för förbättring i sina arbetsprocesser och stöd dem i att tala samma språk och föreslå förbättringar.

Ekonomiska fördelar kommer att märkas när processer blir mer effektiva och produktiva. Det kanske inte syns omedelbart, men med tiden kommer det att resultera i nöjdare medarbetare, högre produktkvalitet och därmed nöjdare kunder. Det kan även locka nya kunder, vilket leder till ekonomiska fördelar.

Externt fokuserade insatser

En tydlig arkitektur kan också användas för att vinna förtroende från kunder, potentiella investerare och andra externa intressenter. De vill veta att ditt företag har koll på sina processer och strävar efter att göra dem så effektiva som möjligt. Detta skapar förtroende och ökar uppmärksamheten från externa organisationer och personer.

Visa på ett tydligt sätt hur dina processer är utformade för att maximera leveransen, oavsett om det handlar om tjänster eller produkter. Som verksamhetsarkitekt eller IT-arkitekt spelar du en central roll i att skapa en sådan översikt. Det är din uppgift att, tillsammans med de som är direkt involverade i processer och system, utveckla en tydlig karta.

Med Prime Arch är det enklare att skapa en förståelig beskrivning av företagets arkitektur. Prime Arch ger dig de nödvändiga förutsättningarna för att beskriva företagets arkitektoniska lager på ett klart och begripligt sätt. Många organisationer använder Prime Arch för att underlätta processkartläggningar och verksamhetsmodellering. Med en tydlig arkitektur i botten är det dags att realisera de ekonomiska fördelar som arkitekturen kan skapa. Det kan innebära effektivisering och identifiering av områden med potential för förbättring. Detta leder till ökad kvalitet och på sikt ekonomiska fördelar. Prime Arch är även tillgängligt som en mobilapp för din bekvämlighet.

bottom of page